Wednesday, December 31, 2008

Selamat Tahun Baru ...

DOA AKHIR TAHUN
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.



Source: Here


DOA AWAL TAHUN

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Tuesday, December 30, 2008

Friend or Foe: MOHD SAIFUDIN ABDUL KARIM

Saya dan Saifudin ni samalah macam cerita Kepet dengan Salmah, Ikin dan Yong. Tak banyak yang saya tahu pasal Saifudin ni - melainkan dia ambil law dan, the fact dia berasal dari Pahang.

Pernah tak kamu melihat seseorang, dan tiba-tiba kamu berasa belas (kasihan) kepada dia?

Saya pernah. Dan, itu berlaku apabila saya melihat Saifudin. Saya tak tahu kenapa. Paling ingat, apabila saya melihat dia membeli roti di Koop KUSZA tu. Beli roti pun nak kasihan, kamu mungkin bertanya. Tapi, tak tahulah ... itu yang saya rasa. The whole him - cara dia, body language dia ... saya rasa belas. Saya ni tinggi emphaty nya, kamu tahu! Ini bukan menghina. Tapi ... ish, tak tau nak cakap la .. but for sure, ia bukan pandangan menghina!

Masa tu kebetulan saya ke koop dengan Jah (kak Joh). Dan, selepas keluar dari koop, saya ceritakan perihal itu kepada Jah. Dia senyum saja. Lepas tu dia jadikan modal usik saya dengan Saifudin. Sungguh tidak mature! Huh.

Dan, bila dikenang-kenang, saya memang mengalami apa yang Kepet alami itu .. bukan setakat di KUSZA .. tapi sehinggalah tamat UIA tu. I keep wondering, macam mana la dia tu kalau saya mengenalinya ... hmmmm ...

Dan, sampai sekarang saya tidak mengetahui apa-apa tentang dia. Kamu semua, tahu? Rakan-rakan lelaki yang lain, kamu berkawan tak dengan budak Saifudin ni?

Saya hanya ada gambar dari majalah kita sahaja ... dan inilah dia.



Dan, disebabkan saya tak pernah berurusan dengan dia, maka dia takkan pernah jadi foe. Tapi, nak kata friend pun ... macam tak kena. Tapi, tak pa lah, disebabkan saya dan dia sama batch, saya gelarkan dia kawan se-batch. Boleh begitu?

Saifudin, walau di manapun kamu berada, saya doakan kamu berbahagia dengan kehidupan kamu selamanya. Kamu akan saya kenang kerana kamu pernah berada di dalam fragmen cerita hidup saya.


Pijat-Pijat:
Sekurang-kurangnya saya masih boleh bercerita tentang setiap seseorang daripada kamu. Itu tandanya kamu semua sentiasa di ingatan saya. Kamu gembira tak dengan hal itu?

Sunday, December 28, 2008

Monday, December 22, 2008

Friend or Foe: SITI NUR ASHIKIN ZAINUL ABIDIN

Maka, bermulalah siri Friend or Foe seperti yang dijanjikan. Dan, saya telah memutuskan untuk mengadakan siri ini sebulan dua kali sahaja. Kita pun bukan ramai. Karang, buat banyak-banyak, habis pulak ceritanya.

Dan, sebagai meraikan seseorang di dalam bulan ini, saya memutuskan untuk menulis sesuatu mengenai sahabat ini - SITI NUR ASHIKIN ZAINUL ABIDIN.

Untuk yang tidak mengenalinya ... sila tatap gambar ini.


Ikin dan saya @ IIUM-KUSZA Pioneer's Farewell Dinner, Permai Park Inn, Kuala Terengganu, 1999


Brief history:
Siti Nur Ashikin AKA Ikin dilahirkan pada 2 Disember 1977. Anak sulung dalam keluarga. Bersekolah di Selangor dan kini menetap di Pulau Pinang. Mengambil jurusan IRK dan pengkhususan Fiqh dan Usul, minor psikologi (class of 2001). Sekarang Ikin adalah seorang guru di SK Kem Trendak, Melaka.

Friend or Foe:
Sebenarnya, walaupun orang itu adalah foe saya, saya tidak akan tergamak untuk memberi label yang demikian. Oleh itu, semua orang yang bakal dipaparkan di sini adalah friends and never a foe.

Saya mengenali Ikin semasa kelas Bahasa Arab level 3 semasa matric (huh, Arabic saya memang teruk dan hancus. But, wonder cemana saya survive ambil IRK ..!). Tapi, kenal begitu-begitu sahaja sebab Ikin bukanlah penghuni concentration camp kami itu. Dia menghuni bilik kecil di sebelah camp kami.

Apa yang saya paling ingat tentang dia, ialah apabila dia selalu ke mana-mana dengan seorang lagi kawannya - Yong. Macam belangkas. Kadang-kadang, Ikin dan Yong akan bertandang ke camp kami - dan selalunya mereka akan ke katil Nonie dan Bedot (nama-nama yang disebut akan anda ketahui apabila tiba masanya nanti). Kala bertemu pandang dengan mereka, saya hanya tersenyum dan tersengih. Kalau rasa nak sedikit peramah, saya just say hi. Saya memang pendiam dan berat mulut (hoooo!!!) dan sedikit sombong (auuuuooo).

Apabila concentration camp dirombak, dan kita diberikan blok Fatimah dan Maryam, Ikin dan Yong mendapat bilik sama floor dengan saya di blok Maryam. Bilik mereka berhadapan dengan bilik Linee dan Zie (if my memory serves me correctly). Kami masih biasa-biasa. Tapi, saya sudah mula seronok berkawan dengan mereka dan kerap bertandang ke bilik mereka (oh, saya memang suka bertandang ke bilik semua orang di blok Maryam dan Fatimah itu -- sampai Ayue, Lina dan Norin menggelarkan saya ibarat lelaki yang banyak sangat lover nya .. hahaha)

Saya menjadi akrab dengan Ikin apabila kami terpaksa mengambil paper Arabic part 4 masa musim cuti panjang. Just imagine, hanya saya, Ikin dan Yong sahaja berada di blok Maryam itu dan budak KUSZA juga bercuti! Kami menangisi nasib kami (ok, saya tipu!) bersama-sama dengan berborak kosong yang panjang. Maklumlah, banyak masa lapang dan masa itu belum ada Friendster ataupun Facebook atau blog vogue ini! habis-habis telnet bbs tu je la.

Setelah duduk di situ selama 2 minggu tanpa berbuat apa-apa (tapi kami kian mengenali antara satu sama lain), kami kemudian dimaklumkan oleh Dr. Akram yang kelas tidak akan dibuka sebab tak ramai yang register. Rasa macam nak hempuk je Dr. Akram yang comel itu. Tapi, rasa je la. Kami pun dengan gembiranya berkemas balik dan bercuti. Tapi, itulah point yang mengikat dan memulakan keakraban kami.

Ikin banyak persamaan dengan saya - anak sulung daripada 5 beradik. Kos sama, minor je beza. Ayah kerja di UiTM. Dan, kelas Arab dari mula sampai habis sekali. Persamaan itulah yang membuatkan kami lebih rapat. Rasanyalah.

Ikin pada saya seorang yang sedikit extrovert (sila google sendiri ye). Itu sebab, saya tidak hairan bila Kepet kata dia tidak pernah bercakap dengan Ikin sepanjang kita di KUSZA. Dia juga jenis yang agreeableness dan sedikit conscientious (pi baca lecture saya mengenai ini kalau nak tahu). Kiranya, kami berbeza di sini. Sedikit perbezaan, kalau benar dirai, akan menjadi satu keriangan pada sebuah persahabatan. Dan, kerana perbezaan ini, saya boleh tahan berkawan dengan Ikin.

Apa yang saya suka dan tidak suka mengenai Ikin?

Saya suka Ikin kerana dia memang agreeableness dalam banyak perkara. Siapa yang tidak suka kalau punya kawan yang sentiasa mahu mengikut dan menyetujui kita.

Namun, saya paling tidak suka apabila Ikin dalam keadaan mahu membuat keputusan. Keputusan yang simple pun, Ikin akan mengambil masa yang lama untuk decide. Benar-benar conscientious. Bukan seperti saya - saya tidak perlukan masa yang banyak untuk membuat keputusan. Kiranya saya ini quite spontaneous juga lah.

Tapi, kenapa mahu fikirkan kekurangan dia saat dia mempunyai banyak kebaikan lain?

Apapun, saya bersyukur saya mengenali Ikin dan bersahabat dengan dia. Dan, saya mahu bersahabat sampai bila-bila ... InsyaAllah.

Saya doakan semoga Ikin sentiasa berbahagia dengan kehidupannya. AMIN

Pijat-Pijat:
"Orang tak buat kawan tiap-tiap hari, tapi sekali dapat, orang simpan sampai mati ..."

Friendship Quote


Tuesday, December 16, 2008

Friendship Quote


Friends are like balloons; once you let them go, you can't get them back.
So I'm gonna tie you to my heart so I never lose you.
~Anonymous~

Monday, December 15, 2008

Siri berani mati: Kisah Telnet - Incik Kepet.

Ketika masih tiada idea untuk menulis dengan penuh keterujaan, saya teringat kisah yang telah diemelkan kepada saya oleh Incik Kepet. He's my savior, I must say! Phewww!

Mulanya saya dah berjanji dengannya untuk menokok tambah cerita ini supaya menjadi lebih sensasi dan juicy. Tetapi, disebabkan keratan cerita ini sudah lebih dari mencukupi, maka, saya siarkan seperti apa yang tertulis tanpa sebarang perubahan.


Dan, berikut adalah catatan Incik Kepet mengenai cerita ini ...

Seperti yang dijanjikan...ini dia...jeng...jeng...jeng...

bila aku baca balik keratan majalah pasal "cinta" aku kat telnet ni, baru aku ingat actually how it went...user id aku kat telnet was zack tapi untuk tujuan "cinta" tu aku menyamar nama fahmi... and ken

apa fahmi? sebab masa aku tengah mengayat awek ni, dia tanya nama aku apa, masa tu dengan longkai tengah buat kerja and we looked around and saw fahmi (khazali)...itu yang terus bagi nama fahmi tu but aku tak lah jahat sangat nak merosakkan nama si fahmi tu, itu pasal aku kata aku asal dari negeri sembilan...

aku kantoi sebab masa aku ngan longkai borak2 kat bilik longkai, si zamri ada sekali...rupa2nya, si zamri ni baik ngan awek tu...so, apa lagi terus si zamri suruh awek tu lupakan "fahmi"...hasil siasatan yang awek tu buat ngan budak pompuan batch kita menunjukkan yang fahmi sebenarnya berasal dari penang dan zamri seremban ni hanyalah watak fictitous...so, dalam keratan majalah tu, "senior yang dianggap macam abg sendiri" and "abang Z" tu was zamri and "fahmi" tu ialah aku...masa dah kantoi tu lepas2 tu, si zamri ada bagitau fahmi pasal aku pinjam nama dia, tapi dia kata itu bukan dia...hehehe...aku sonyap ajolah...

The skleton is out of closet. Yada .. yada ...

Ada sesiapa yang nak buat pengakuan berani mati sebegini?

Wednesday, December 10, 2008

Thursday, December 4, 2008

So pure and innocent


Oh, saya tiada idea nak menulis ni!!

Tapi, waktu buat house-cleaning folder dalam PC, mata jatuh pada gambar ini. Gambar ini diambil pada tahun 1995 - masa mula-mula ke KUSZA. Waktu tu, kita yang di dalam gambar tu baru berusia 18 dan 19 tahun .. oh, mudanya!

Tengoklah dressing masing-masing ... Pakai tudung putih saja ... hahaha ... belum pandai nak bergaya. So pure and innocent. Hehehe. Ada kelakar di benak hati. Saya simpan sorang-sorang saja ... tak payahlah kamu tahu.

Semua orang jelas mukanya kecuali saya ... hehehe .. so tak adalah nak kena kutuk sangat (hopefully)!

OKlah .. enjoy.

Friendship Quote


Tuesday, December 2, 2008

Kita semua sepakat ... di Kampung hai Pening Lalat ...

Wahai penduduk si Kampung Lalat
Ini ada suatu amanat
Pesanan untuk yang berminat
Jangan lupa, lepas baca, sila catat ...

Alkisah seorang putera
Melaka pura tempat duduknya
Terilham tika bersuka ria
Mahu bertemu saudara mara ...

Pergilah putera ke Istana Rebung
Memohon sembah dan perkenan
Diberi izin di puncak hujung
Membuat pesta besar-besaran.

Adapun pesta bukan sebarang
Pesta berkonsep bujang-bujangan
Bukanlah niat berlaku curang
Cuma mengelak anak isteri kebosanan

Penat sudah periwayat berseloka
Memberi tahu berita yang suka
Kini lupakan madah pujangga
Aku mahu cakap bahasa kita ...

Apa bendanya?
Majlis Makan Malam Reunion Pioneer Batch ex-IIUMT @ IIUM-KUSZA

Bila?
24 Januari 2009 (26-27 Januari adalah CNY) - Sabtu - 7.30 malam

Di mana?
Restoran Rebung milik CHef Ismail, Bangsar.

Berapa kena?
RM60/head - buffet

Cemana nak buat, kalau berminat?
  • Buat confirmation nak datang dengan Encik Rozaimi Mohd Said @ Kepet di talian 012-2363581 pada atau sebelum 15 Disember 200 8 (Isnin)

  • Setelah confirm, sila depositkan RM60 ke dalam akaun Encik Kepet:
  1. Maybank: 164 017 105 197

  2. RHB Bank: 114 138 003 222 46

  3. Bank Islam: 141 530 100 125 34


  • Nama anda akan direkod dan kedatangan anda sangat diharap dan dialu-alukan.

Itu saja?
Ya, itu saja ... tapi Kepet ada buat pesanan post-script pulak. Katanya:

Pendeposit haruslah wajib melakukan perkara-perkara ini:
  • Jumlah wang yang didepositkan - nak bayar lebih daripada RM60 pun dialu-alukan. Pihak penganjur tidak akan berkecil hati dengan jumlah lebih bayar.

  • Jumlah orang yang akan hadir - bayar RM60, sorang je boleh datang. Bayar RM1800, boleh datang 30 orang. Bayar RM18mil, satu Malaysia boleh makan ...

  • Beritahu Encik Kepet, bank mana yang anda pilih untuk mendepositkan wang tersebut. Maklum lah, orang banyak bank .. (petanda dia banyak uanngggggg ...!!! Dia seorang yang beruang!)

  • Pesanan tanpa perbuatan mendeposit wang, adalah kegiatan tidak bernoral, dan dilarang sama sekali! (baca: chop .. chop tak main ye ... boh sini duit, then we talk business)

  • Awas: Baca pesanan ini dengan hati yang terbuka dan fikiran yang waras! Memandangkan ini adalah perjumpaan pertama kita secara rasmi selepas lebih 7 tahun tak berjumpa (dan pastinya banyak benda yang nak dikongsikan) dan memandangkan juga bahawa semasa perjumpaan tersebut kita akan turut membincangkan program-program kita yang akan datang selain membentuk AJK untuk program-program tersebut, maka adalah digalakkan kita semua hadir dengan hanya membawa diri masing-masing sahaja (iaitu TANPA membawa rombongan anak-anak/isteri-ister/suami/pasangan masing-masing). Walaubagaimanapun, jika keadaan tidak mengizinkan korang sumer untuk hadir tanpa membawa anak-anak/isteri-ister/suami/pasangan masing-masing, maka korang bolehlah bawak diorang tu, cuma aku takut nanti diorang bosan aje atau korang tak leh nak concentrate sebab nak layan anak-anak)

  • Cadangan mengenai pengisian dinner itu sangat-sangat diperlukan

Kita semua sepakat .. di Kampung hai Pening Lalat ... mengucapkan selamat .. be Re-union!

Saturday, November 29, 2008

Popularnya dia ...

Cerita lama ni. Re-publish juga. Letak kat sini kerana rasanya lebih relevan.

Hari Ahad 1 Mac 2008, Ayue sms saya.

“Hari ni Budiey masuk KOSMO, 2 full pages citer pasal blog dia. Ko bila lagi?”

Terus saya capai tabloid itu dan mencari-cari berita tersebut. Ya, memang benar, Budiey menjadi topik di akhbar tersebut. Dahsyatnya. Glamer kawan kita tu!


Gambar forward dari email


Saya kenal Budiey semasa di universiti. Dia rakan sekuliah – tapi berbeza major. Saya boleh banyak terkomunikasi dengan Budiey sebab saya dan Budiey di bawah komiti penerbitan Nuqaba' Council UIA-KUSZA. Kalau tak, mungkin sampai hari ni saya tak cakap dengan dia - seperti Kepet, yang mengaku selama 5 tahun kita di KUSZA, ada 3 sisters yang dia tak pernah langsung bercakap! Tak sangka, hari ini Budiey menceburi bidang yang sangat-teramat kontras daripada kursus yang dipelajari di universiti.

Walau bagaimanapun, kami tidak terkejut kerana Budiey sememangnya seorang yang berkarektor. Dia seorang yang lone ranger, tapi mudah membuat kawan. Saya suka saja berbual dengan dia -- walaupun tak adalah sampai ke peringkat borak tak ingat dunia.

Semasa di tahun-tahun akhir pengajian, Budiey semakin berubah. Antara komen kawan-kawan:

“Kau tengok tak, Budiey dah pakai foundation?”

“Eh, Budiey pakai turtle neck tee … heee!”

Dan pelbagai lagilah komentar selari yang diberikan kepada Budiey hasil daripada pemerhatian mereka yang sangat jitu dan kompleks. (Saya pun tumpang sekaki juga buat observation tersebut dan terlibat secara langsung dalam memberikan komen-komen yang sepatutnya.)

Habis degree, masing-masing membawa haluan sendiri, dan Budiey kami dapat tahu bekerja di ASTRO (tak tahulah daripada mana kami dapat info tersebut. Tapi, tahu je lah … innate talent .. hehehe).

Cerita Budiey terhenti seketika sehinggalah satu hari Leena forwardkan gambar ini …


Budiey dan Wardina. Cayalah!

Pergh, Budiey sekarang sudah berpapasan dengan golongan rich and famous? Macam tak caya saja. Maka, dengan semangat berkobar-kobar nak meraikan kejayaan seorang teman, saya pun google pasal Budiey dan tadaaaa … sensasi selebriti yang keluar! Memang tidak syak lagi, dialah Budiey yang telah lama saya kenali.

Kami jadi excited bila mendapat tahu cerita ini. Dan kami meraikan cerita ini dengan senyuman sahaja. Kami rasa Budiey pun akan tersenyum manis melihat senyuman kami.

Oh Budiey! Semoga Budiey sentiasa berjaya dan bahagia dalam hidupnya!

Kami: Sekadar tumpang bahagia dengan kejayaan seorang sahabat. Er, Budiey, kenal lagi ke kami ni?

Cayalah!

Edit:
Kini Budiey makin berjaya dan berjaya. Makin terkenal di kalangan artis dan Malaysian who's who. Nak add dalam facebook pun malu .. hehehe ... Maklumle. Dengar-dengar re-union nanti Budiey akan diminta menjadi pengurus artis buat persembahan? Wohoooo!!

Friday, November 28, 2008

Memori Abang Judge

** Ini adalah re-publish entry. Ambil dari sini.

***Specially dedicated to NORA

Gambar ambil tanpa izin dari Syidi Rahmaan


Tadi, waktu browse nak cari sesuatu, saya telah bertemu gambar tu ...

Serta-merta ingatan saya terlayang kepada Norafiza AKA Nora. Tak dapat saya lupakan tentang kegilaannya kepada Dr. Hakim tu (dulu En. Hakim ... or fondly known among us by Bro. Hakim).

Saya tak ingat macam mana Nora boleh gila-gila minat dengan Bro. Hakim, tetapi setiap kali berpapasan di kampus, dan kebetulan Bro. Hakim menghadiahinya senyuman, dia separuh pengsan gembira. Kala mendapat tahu Bro. Hakim sudah beristeri dan mempunyai 2 anak, dia sedikit kecewa, namun itu semua tidak menghentikan dia daripada meminati Bro. Hakim.

Bro. Hakim senyumannya manis.

Bro. Hakim cute sangat ... arghh!

Bro. Hakim tu bikin aku dug dug dug ...

It's all about him and him...

Dia malah kadang-kadang memanggil Bro. Hakim dengan panggilan Abang Judge (duh!).

Saya rasa saya masih simpan coretan Nora tentang Abang Judge ni. Nanti saya cari balik.

Sementara itu, untuk Nora ... ENJOY!

Thursday, November 27, 2008

BTN 1995 - Pusat Pertanian Setiu

Back in mood nak menulis, dan saya membelog dari office! :p


Ini cerita lama -- waktu awal-awal kita di KUSZA. BTN - Disember 1995, kita mula belajar mengenal antara satu sama lain. Ada yang teringin nak saling berkenalan, tapi segan-segan ...


Masa ni baru habis satu semester kita belajar di Matric tu, lepas final exam. Terpaksa datang awal, sebab nak pergi sini.

Saya bersama mereka ini - Abe Mea (Razman), Man Mat Noh, Wafi, Fathi, Majdi dan Suri. Ada sister dalam group saya itu minat gila sama si Majoi, dan dia sungguh gembira saat itu. Siapa dia? Rahsiaaa ... Saya? Saya tak minat sesapa, sebab saya busy mengenangkan aktiviti masuk hutan yang saya tak berapa nak gemar ni. Lagipun, saya macho, minat-minat ni aktiviti orang yang feminin je, hahahaha.

Saya suka dengan gambar ni, bukan kerana lelaki-lelaki yang terendam itu, tetapi kerana warna dia yang menimbulkan satu perasaan. Ahh .. susah nak describe, sebab saya tak tau apa istilah betulnya. Tapi, lelaki-lelaki terendam itu punyai makna juga bila dikenang-kenang. Hee.


Ini saat masuk hutan. Oh, paling ingat bila Bro. Bob (kat mana dia sekarang ye?) tersekat di akar dan tak boleh nak lolos diri. Kesian melihatnya. Namun nak ketawa pun ada!

Saya rasa macam nak mampus bila kena panjat bukit tu. Terpaksa bertongkat kayu. Baru 18 tahun (wah, lamanya cerita ini!) dah semput. Hmmm ...

Sisters di dalam kumpulan saya semuanya athletic dan kuat - kecuali saya. Zetty, Affrosh (Loh), Hasimah, Alwani dan Sue. Saya sukalah sekumpulan dengan diaorang.

Paling tak boleh lupa, masa kena buat bahtera merdeka, bila Man Mat Noh buat stunt sampai bergegar tempat kita berkumpul tu ... Maklumlah, rumah kayu. Punyalah beria sebab nak pastikan group kita nombor satu. Lepas tu kena perli, sebab sisters pulak jadi penahan halangan sedang brothers semua duduk dalam kapal. Kamu hafal lagi ke lagu Bahtera Merdeka tu?

Saya dah lupa siapa yang jadi penghulu dan penghulu wati di situ. Tapi, macam terbayang-bayang macam mana budak yang katanya mahu jadi PM Malaysia itu menunjukkan leadership skillnya. Kagum saya!

Banyak-banyak aktiviti, saya paling suka buat crawling (ke hapa nama dia - yang turun dari atas platform ke bawah tu. Lagi sekali ingatan saya melayang kepada Bro. Bob bila dia terus terluncur turun, tak seperti kita yang berdikit-dikit menampan dinding platform itu. Lepas dia turun, semua fasi kita ketawa dan kelihatan sangat lega.

Saya rasa, antara perkara yang saya mahu buat sebelum saya mati ialah melakukan bungee jumping di New Zealand. Ada sesiapa nak ikut? Dan, kalau tak dapat yang itu, paragliding will do. Oh, I'll die happily if I could do that ...

Seperkara yang tidak dapat dilupakan lagi, sekembali dari BTN, kita mendapat result exam. Boleh pulak saya kena repeat CCU. Hampes. English pun kena repeat. Memalukan.

Tapi, paling sedih, bila dah mesra-mesra di BTN ni, kita menerima perkhabaran yang dua orang kawan kita - Norafiza (Nora) dan Wan Ezrul Nizam akan kembali ke Lembah Pantai kerana mereka berdua over-qualified untuk English course di KUSZA tu (ye la, kita semua taraf CCU + CCL je, sedang diaorang dah ke ESP level). Sedih betul.

Tapi itulah kehidupan. Dah jadi pengalaman. Indah atau tidak, kita yang menentukan. Kalau indah yang terkenang, manis lah ia jadinya.

Semoga terjalin kembalilah perasaan-perasaan ukhuwah di BTN ini.

Hmmm ... tua benar kita ni dah, kan?

Monday, November 24, 2008

Cerita kosong ...

Tuan rumah ketandusan idea.

Maka, inilah cerita kosong untuk sajian anda .. mungkin untuk sepanjang minggu ini ...

Mental block. Exam craze.

Saya baru habis marking 4 bundle answer scripts. 6 essays for each students x 119 students ... you do the math ... (dengan tulisan macam tulis dengan kaki! - Itu sebab saya tak setuju apabila dasar pendidikan negara mansuhkan subjek tulisan di sekolah rendah. Tengokla tulisan bebudak sekarang ... Kalah tulisan K. Lin ... hehehe)

Mahu nyawaaaa ...

Mahu nyawaaaa ...

Aghhh ... esok gaji ... hurray!

Wednesday, November 19, 2008

HEBAHAN AWAL - PEMBERITAHUAN

Logo reka-rekaan
(P/s: Sham, boleh tak create satu post-humus UIA-KUSZA logo? Sham kan terror bab2 computer graphic ni ... nampak hip and cool sikit!)

Memandangkan blog yang tak seberapa ini (ahem .. ahem ...) telah mendapat hits yang tinggi daripada kaum kerabat ex-UIA-KUSZA, maka ... salah seorang pengunjung yang berkaliber bernama Incik Rozaimi @ Kepet, telah mencadangkan sesuatu yang tidak boleh dipandang ringan oleh kita semua. Apakah rancangan itu? Bernas sangatkah? Go figure, people!

Sneak preview:

Nama program:
Amboi, amboi, amboi UIA-KUSZA nya ... (working title, truly yours!)


Tarikh program:
7-9 Mac 2009 @ 7-8 Mac 2009 @ 8-9 Mac 2009


Tempat program:
Eagle Ranch Resort, Port Dickson, N9


Yuran penyertaan:
Incik Kepet akan uruskan. Pesan beliau dengan serius:
"I guess max will be around RM250/family/night. Kalau dah dapat exact figure yang nak join, mungkin boleh negot baik lagi."

P/s: Bagi yang single (either closed or open section), Incik Kepet akan aturkan juga :p


Aktiviti:
Mungkin re-scene balik adegan2 semasa di Balok, BTN Setiu dan sebagainya. The wilder the ideas, the better


Tarikh confirm penyertaan:
Re-union adalah satu aktiviti yang sukar untuk dilaksanakan dan memerlukan masa yang lama untuk dirancang. Maka, sila majukan keputusan sama ada mahu mengikutinya ataupun tidak pada Incik pro-temp Director, Mr. Kepet by or before 31/12/2008.

Penyertaan lewat akan dikenakan penalti, menyanyi tepi pantai dari 12am sampai naik matahari


Working Committee:
Sesapalah yang minat nak join dan buat / nak buat tapi tak leh join


Lapangkan tarikh ini di kalendar tahun hadapan anda ... Semoga niat suci kita ini dipermudahkan Allah ... InsyaAllah.

Sekian, terima kasih.

Tuesday, November 18, 2008

Pemberitahuan: Flashback - Friend and Foe

Bila Caypet kata ada di antara kawan-kawan UIA-KUSZA yang dia tak pernah bercakap selama kita di sana (mungkin tak kenal, lupa dan seribu satu alasan lagi) ... tiba-tiba membuatkan saya terilham untuk buat siri entri - Flashback, Friend and Foe.

Kenapa "friend and foe"?

Sebab yang mudah - mungkin kita pernah bermusuh dulu, tapi kini berbaik. Atau, pernah menjadi terlalu rapat, dan kini bak berpatah arang berkerat rotan.

Apapun, friend or foe, kita bermula dengan sebuah pertemuan. Maka, bagaimana pun natijah sebuah pertemuan itu, hargailah ia sebaiknya ...

Maka, saya akan mulakan siri entri tersebut 2 hari lagi - dan ia akan berterusan sehingga habis semua orang saya ceritakan. Kalau kamu mahu menyumbang cerita pun boleh ... emailkan saja ke email saya - fisha274@tganu.uitm.edu.my

Namun, siri ini mungkin tergendala sekiranya saya ketiadaan gambar-gambar kawan-kawan kita ... Saya perlukan bantuan semua untuk tujuan itu.

Kamu bersetuju dengan idea saya? Respon segera!

Ya Qadhial Hajaat ...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wa Barakatuh

Bagi menyempurnakan hajat Mejar Tuan Hisham Mohamed Zabri, maka dengan ini, saya selaku penyimpan kenangan bebudak UIA-KUSZA (huuu!!), dengan ini, mengisytiharkan bahawa tarikh penetapan majlis perkahwinan Tuan Mejar kita telah ditetapkan pada 30 November 2008.

Dengan ini, semua rakan taulan, sahabat handai, kerabat kerabut dijemput untuk memeriahkan Majlis yang julung-julung kali diadakan. Sila bawakan hadiah yang berkaitan sempena meraikan king and queen of the day ...

Klik gambar bawah tu untuk jemputan yang 'real' ...


Kad jemputannya ...



Peta rumahnya ...


P/s: Barangsiapa yang telah dijemput ke walimah, tetapi menguzurkan diri tanpa sebab, ketahuilah itu adalah sesuatu yang buruk dan berdosa ... ngeeee!

Monday, November 17, 2008

Cepat! Masih ada masa sebelum expire!

Leena and Aqish

Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday to Fazlina
Happy birthday to youuuu ...

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Fazlina Abu Hassan
Allah selamatkan kamuuuu ...


Birthdays are good for you. Statistics show that the people who have the most live the longest.


Saya sayang kamu. (Time of wish: 11:19PM, November 2008)

Sunday, November 16, 2008

Kad Makan, anyone?

Jalan-jalan ke FB si Caypet, saya spot gambar ni ...

Cayalah si Caypet ni ... ada lagi dia benda ni.

Sebab tu kad dia, maka nama dia la yang tertera di situ. UM tu kalau tak salah adalah untuk blok Umar kot. Rasanya yang sisters punya JW ataupun US - blok Juwairiah dan Ummu Salamah.

Dulu, masa nak makan, breakfast, lunch or dinner, kena usung la kad ni. Tak ada kad, tak boleh ambil makanan. Kadang-kadang petugas kat dining tu pemalas nak tanda dia bagi juga sesiapa yang tak bawa kad ni makan.

Semasa kami duduk di blok baru - Kompleks Asma, blok Maryam - petugas-petugas dining itu menjadi sangat skema. Bersungguh-sungguh nak menanda kad makan ni. Macam la best sangat makanan kat situ yang nak membuatkan orang nak gi ulang makan 2-3 kali! (err, tapi Nescafe susu dia sedap woo ..). Tapi, diaorang buat begitu sebab ada juga budak hostel yang cancel nama dari makan kat dining, tapi still pergi makan (tak tau la ada ke yang buat begitu).

Sekali tu saya terlupa bawa kad ni. Kebetulan masa tu baru balik dari kelas. Malas nak balik ke bilik ambil kad. Saya ingat mereka takkan tanda kad tersebut sebab dah hampir 2 minggu mereka tak buat begitu. Tapi, nak dijadikan cerita, apa jadah mereka mimpi hari tu, gila menanda la pulak!

Kebetulan pula, tengahari tu saya lunch sorang-sorang, dan waktu tu dining lengang sebab ramai belum makan (masa pergi lebih kurang pukul 12.00 tengahari). Seperti orang yang bertamadun yang lain, saya pun beratur dengan sabar untuk mengambil makanan. Ingat lagi, menu hari tu nasi minyak dan ayam masak merah.

Saya kemudian melepasi akak yang senduk nasi tu. Dia tak mintak kad pun.

Kemudian, sampai di tempat ayam tu, akak ayam tu kecoh nak tengok kad saya.

“Mana kad?” dia bertanya dengan muka seorang yang penuh authority.

“Lupa!” selamba kodok saya menjawab. Saya tengok tepat ke muka dia.

“Tak de kad, tak boleh makan,” dia menjatuhkan hukum.


Dengan keadaan yang lapar, dan sudah beratur lama (barisan tu ada dalam 5 orang), dan letih baru balik kuliah, bengang saya memuncak.

Kemudian, saya melakukan satu felony yang saya rasa sangat cool untuk dikenangkan sekarang! (Malangnya, saya tiada eye-witness masa tu. Sungguh cis! rasanya)

Saya tengok muka akak berkuasa tu, saya angkat tray yang berisi nasi tu, dan saya hempas kat depan dia! Mujur juga tray tu steel. Kalau plastic mahu saya diban dari makan kat dining dengan kos!

“Tak nak bagi sudah. Blah la!” dan saya memblahkan diri. Tapi, sebelum blah, saya sempat capai sebiji pisang. Eh, tak, 3 biji saya ambil. Dan, saya rasa drama itu menarik banyak mata memerhati. Masa tu saya rasa sangat rebellious gila!

Peristiwa itu membuatkan saya mogok 1 minggu tak makan kat dining. Setelah merasakan yang perbuatan itu sangatlah sia-sia dan tidak menguntungkan sesiapa, saya tarik balik mogok saya dan I’m back to dining!

Tapi, ada sesuatu yang lebih baik terjadi!

Sebenarnya di dining tu ada seorang petugas yang saya paling menyampah kerana mukanya yang tak pernah senyum dan buat kerja macam nak tak nak sahaja. Ibarat kena kawin paksa gitu.

Selepas mogok saya itu, tiba-tiba saja waktu saya hulurkan tray untuk ambil makanan, dia menjadi sangat mesra dengan saya.

“Apahal dia ni? Aku hensem ke?” begitulah dugaan saya dan rakan-rakan lain juga macam pelik dengan akak tu. Paling best sejak mogok itu, setiap kali saya pergi makan di dining, saya selalu dapat lebih dari orang lain daripada akak tu la. Saya sudah hairan, tapi saya sangat sukaa!

Dan, masa bulan puasa, siap boleh order2 dari akak tu suruh simpan supper untuk saya dan kawan-kawan kalau kami terlambat pergi dining.

Sampai hari ni saya masih hairan dengan cerita akak tu. Tapi, antara kesimpulan yang saya boleh buat … SATU: mungkin dia tertarik kepada orang ganas seperti saya; atau DUA: dia memang tak puas hati dengan kawan skema dia tu tapi takut nak protes sebab kawan dia tu macam ada banyak kuasa diktator, dan bila ada orang macam saya yang berani buat begitu, sayalah hero pujaan hatinya!

Hmmmm!

Saturday, November 15, 2008

Ingatan pada Doughnut

Donat: Sebelum di'make up'
Gambar ambil tanpa izin dari sini


Terasa nak buat entri ni bila Caypet buat remark di sini.

Of all things yang saya buat di UIA-KUSZA tu, this is what he remember most! Amaze saya.

Cerita dia begini.

Masa tu, Alin dan Sue dilanda gila menulis dan kegilaan itu menjadi sangat tidak keruan apabila mereka bertemu dengan se
orang penulis - Sutung Umar RS (saya tak ingat cerita pertemuan mereka itu).

Maka, dengan keterujaan yang amat sangat, mereka pun proposed kepada Dr. Akram (or was it Dr. Torla? Whatever la, kan?) untuk buat satu bengkel penulisan dan menjemput En. Sutung Umar ni.



Committeenya? Siapa lagi kalau bukan kami-kami yang rapat ni. Semua tak terkecuali.

<-- Oh .. those were the good ol days ... so pure, so innocent! Heh!



Hari bengkel.

Masa tiba tea-time, antara hidangannya adalah kuih donat macam kat atas tu lah. Didatangkan oleh caterer dalam bentuk tidak bersalut gula. Donatnya pula diletak dalam plastik bertangkai yang biasa tu (alah yang budak Pantai Timur panggil 'supit gelenyar' tu ..). Gulanya pula dalam plastik lain.

Yang menerima kuih itu adalah Thal. Termenung dia macam mana nak buat dengan donat yang tidak bersalut gula ni. Kemudian datanglah orang lain ke tempat makan tu, termasuklah si Caypet tu (saya rasa saya ada di situ dari mula lagi). Semua pun tumpang fikir macam mana nak buat dengan donut tu.

Ada yang cadang agar sesiapa nak makan, ambik donat dan celupkan dalam gula tu sendiri. Sungguh tak praktikal!

Kemudian, plo*p, mentol di dalam kepala saya menyala.

Masukkan saja gula tu di dalam plastik berisi donat, dan goncangkan saja palstik donat tu.

Ramai macam "erk" dengan idea itu.

Namun, saya buat juga dan voila! sugar-coated doughnut is ready.

Semua makan dengan senang hati dan Caypet ngeri sampai ke hari ini.

Hmmm .. mungkin tindakan itu termasuk dalam kategori keganasan melampau pada dia atau dia tak tahu saya tidak selemah lembut yang disangka? hahahahaha ...

Donat: Selepas di'make up'
Gambar ambil tanpa izin dari
sini

Friday, November 14, 2008

Friendship Quote


Teman sejati bukan yang selalu dekat di mata, dekat bicaranya ...
TETAPI
yang sentiasa setia di hati dan diingati dalam setiap bisikan doanya.

Author anonymous

Thursday, November 13, 2008

Perihal re-Union

Walaupun hanya bertiga, namun saya tetap mahu panggil ia re-union. Kamu ada masalah tentang itu? Saya harap tidak ...

Reunion pertama



Bersama Sue dan Leena di rumah Sue

Nampak kami semua yang gembira? Senyuman dan sengihan yang lebar? Itu tandanya kami memang gembira.

Kenapa kami gembira?

Kerana Sue masak nasi ayam yang superb! Cayalah!


Evidence: Nasi Ayam Sue + Wan ... kellass
Reunion kedua.

Semasa saya membawa rombongan Cik Kiah ke sini ..



Tiba-tiba ... "Eh, macam kenal je dia ni ... ishhh"

Dia makin rapat ...

"Eh, Halim. Halim kan?" Excited plak ... ye la, jumpa kawan lama. Biarpun sedikit awkward, sebab saya tidak kenal Halim sangat sewaktu kuliah dulu.


Halim masih malu-malu.

Saya pun bukanlah rapat sangat dengan Halim. Sekadar pernah sekelas, interaksi saya dan dia minima dan biasa-biasa sahaja.

Rupanya Halim sekarang menjadi staf Yayasan Kepimpinan Perdana. Hebat Halim!

Kata Halim, dia mula bekerja di situ pada tahun 2005 (kalau saya tak salah dengarlah - maklumlah nak berlawan dengar dengan penerangan PR Yayasan dan nak bersembang dengan dia) selepas habis Master in Library Science di UIA tu.

Halim pun sebenarnya antara salah seorang PR di Yayasan Perdana - yang bertindak memberi penerangan mengenai Yayasan tersebut kepada pelawat.

- untuk memberi gambaran yang lebih jelas, kamu ingat Halim Prep + Tech? Ya, Halim itu lah ... (tapi, gambar di atas kabur pulak .. bateri dah nak habis!)

Halim, yang pertama dari kiri berdiri di barisan belakang

Malangnya, dalam kalut nak mengepung 'anak-anak' naik ke bas, saya tidak sempat nak say good bye to Halim atau mintakkan name card. Tapi, saya sure, Halim akan di situ untuk sekian waktu lagi.


Way to go Halim.

Wednesday, November 12, 2008

Sweet Thought

Friendship is ...
A gift when it's new.
A miracle when it's true.

BUT, you know what?

It's a blessing when it is Y-O-U!

Norina, 9-Nov-2008, 16:04:36

Sunday, October 26, 2008

Isn't she lovely?


Ini gambar 8 tahun dulu. Waktu masih pra-innocent. Masih mengimpikan kehidupan yang ideal. Masih naif dengan sepak terajang dunia luar universiti. Masih ketawa-ketiwi tanpa banyak masalah kehidupan - selain masalah remeh yang dicari sendiri.

8 tahun kemudian, hampir semua berubah status kecuali diri saya - ah, perlukah saya menghebahnya setiap kali? Macam acara lelong pulak! Tapi, tidak mengapalah ... kalau tak diterangkan, mungkin ada yang tidak tahu ... hehehe!





Dan, ini juga hasil setelah 8 tahun. Nur Khadeeja Zulaikha. Anak Yana. Lahir pada 15 Ogos yang lepas. Lengkaplah sepasang putera dan puteri ayahanda bonda. Semoga sentiasa menjadi madu yang paling manis untuk keduanya, InsyaAllah.

P/s: Ish ... rasa nak gigit pipinya ... gebu tul!

Wednesday, September 24, 2008

Sweet Thought

Life is like a novel
Many chapters read and forgotten
But, there’s one I won’t forget
It’s the chapter when I met you and we know each other.

It’s nice to know someone like you.
You’re my favorite novel, too.
Author anonymous

Thursday, September 18, 2008

Lagi .. anak saudara kita

Ju-Y baru saja menghantar birthday wish untuk saya ... bersama-sama dengan gambar anaknya yang sangat comel ... berusia lebih kurang 6 bulan ...

Kawan-kawan ... anak saudara anda ... Aisyah Raihanah Ahmad Zaidi ... Semoga menjadi anak yang solehah, penyejuk mata ayah dan bonda ... Amin.


Wednesday, September 17, 2008

Happy Birthday to Us ...

Pertamanya, pastinya kesyukuran terhadap Allah saya panjatkan kerana mengizinkan saya hidup untuk menikmati sehari lagi kehidupan. Hari ini genap 31 tahun kehadiran saya di dunia ini. Sekejapnya masa berlalu.

Saya rasa saya masih terbuai dengan perasaan indah menjadi anak-anak beberapa dekad yang silam. Tapi, saya harus cepat sedar kerana hari ini saya bukan lagi seorang kanak-kanak. Namun, sifat dan naluri keanak-anakan itu tidak pernah padam dan naluri itulah yang menyebabkan saya masih rasa seronok untuk mengharungi hidup yang kadang-kadang sangat menjemukan ini!

Siapa gadis ini?

Yang pasti, dia bukan saya.

Ini adalah sahabat sedari sekolah menengah lagi. Sahabat yang sama tarikh lahirnya dengan saya namun sangat kontras dari segala segi.

Dia rajin dan baik. Saya malas dan ganas.

Dia lemah lembut. Saya? I just can't stand orang lemah lembut ni! Lotih den. Dan, saya brutal.

Dia sedang buat PhD. Saya? Arghhh ... malaslah mahu fikir.

Saya rasa titik mula perkenalan saya dan dia adalah kerana tarikh lahir kami sama. Sebelum ini saya tidak menyedari pun kehadiran dia (kerana kami berbeza kelas ... dia di kelas paling cemerlang, dan saya di kelas kedua cemerlang).

Setelah lama bercita-cita mahu menambah kenalan yang mempunyai tarikh lahir yang sama, akhirnya Allah menemukan saya dan dia. Syukur, dan kami masih kekal bersahabat hingga sekarang (ironinya, dialah seorang sahaja sahabat yang sama tarikh lahirnya dengan saya!)



Oh lupa pula ... nama dia Marliana. Tapi, kami semua memanggilnya dengan panggilan "Kak Lia". Tak tahulah kenapa. Mungkin dia ini baik macam kakak-kakak ... dan sememangnya dia selalu berkarektor seperti soerang kakak - menasihati kita, bercakap dengan baik dan segalanyalah ... dan, saya adalah antara "adik" yang suka membuli dia.

Pada saya, dia sangat lurus dan naif (naif dalam hal tertentu). Ini apa yang saya rasa. Dia mungkin tidak bersetuju. Tapi, saya tak peduli. Saya tetap mahu katakan juga begitu! Saya kan adik yang nakal?

Lurus dan naif kerana banyak perkara yang dilakukannya membuatkan saya ternganga sambil di dalam kepala berkata ... "Whatta h**ell?" .. hehehhe ... tapi dia seorang yang tabah dan sabar. Sifat yang paling saya kagumi.

Lia juga seorang yan melankolik dan sentimental. Banyak perkara yang membuatkan dia rasa sentimental tak sudah-sudah. Jangan bimbang, saya takkan dedahkan semuanya!

Yang selalu membuatkan saya meluat dengannya apabila dia selalu 'tergeliat' lidah (tongue twist, kata oang putih) bila berbicara dengan saya. Hanya kerana dia duduk di KL sana, cakapnya pun tak ada bau utara, walhal dia orang Jitra! Dan, tatkala dia mengalami tergeliat lidah, saya akan sinis mengutuk dia habis-habisan. Berlori-lori kemaafan dia. Tapi, dia memang sabar. Buat macam manapun, Lia memang tahan gurauan saya yang ganas!

Love her, hate her, she's one of a kind. Saya pasti tidak akan ketemu sahabat yang akan punyai kualiti sebegini (kalau Allah takdirkan ada, lainlah ceritanya). Saya sangat menghargai dia. Walaupun bukan dengan cara yang dia harapkan ... saya tetap akan mahu bersahabat dengannya sampai bila-bila ...

This is specially dedicated for both of us ...

My Dear Virgo,

So often Modest and shy

When at your best you are:

Meticulous and reliable

Diligent and practical

Intelligent and analytical

And

When at your worst you are:

A worrier and a fuss

Overcritical and harsh

Pedant and reactionary

It’s all right, we really dig you!

Intellectually inquiring Ingenious problem solver

Practical and thorough

Genuinely inventive

Displaying Considerable charm and dignity

Quietly reserved, outwardly cheerful and agreeable disposition

Sensible yet sensitive

Well spoken, Wise and Witty

Thank you for helping us with our everyday problems

Forget your dark side, the persnicketiness, your guile, turning molehills into mountains and kick-starting your hypochondria.

Don’t be afraid today to let your emotions out, just a bit

Trust in yourself

It won’t hurt. Not today, I promise.

Hey! O, ‘Still-water-that-runs-deep’

Do me one more favor okay?

Don’t carp this poem, you Precisionist!

And sincerely,

Best wishes on your birthday!

© Ronberge (anno primo)


Happy birthday my dearest twin friend!

Fisha's Chronicle

Happy 31st birthday to me ...

Tuesday, September 16, 2008

Hmmm ... kenangan lagi ..



Ini adalah berita yang tersiar dalam Buletin Al-Maurid KUSZA tahun 1995 ... waktu kita mula pergi ke sana ...

Berita kita sebagai pelajar KUSZA-UIA pun ada (perasan sungguh mereka!) .. dan gambar kita juga dibuat berita sebagai pelajar intake baru mereka ....

Kenangan yang menyakitkan, bukan?

P/s: Buletin ini adalah berian Ustaz Wan Su kepada pelajar Arab level 3 supaya kami boleh belajar perkataan baru. Buletin ini disimpan Mak Siti. Aku pinjam, dan akhirnya menjadi hartaku selamanya. Err ... kalau Mak Siti nak, tulis surat ye ...? :p

Thursday, September 11, 2008

Selamat Hari Ulang Tahun

Birthday Blessings

Instead of counting candles,
Or tallying the years,
Contemplate your blessings,
As your birthday nears.

Consider special people
Who love you, and who care,
And others who’ve enriched your life
Just by being there.

Think about the memories
Passing years can never mar,
Experiences great and small
That have made you who you are.

Another year is a happy gift,
So cut your cake, and say,
"Instead of counting birthdays, I count blessings every day!"


By Joanna Fuchs
September 11, 2008.

Hari ulang tahun 2 sahabat saya - Sue dan Ju-Y. Masing-masing kini berusia 31 tahun. Satu tempoh yang agak lama. Kiranya mereka sedang meniti kematangan hidup masing-masing. Berbahagia di samping keluarga.

Sue antara yang rapat dengan saya. Dia juga antara yang cepat 'klik' dengan saya. Bekas pelajar SMAP Labu, Sue adalah seorang yang sangat kreatif. Saya sebenarnya mendapat idea untuk mereka kad-kad ucapan yang kamu kata sangat cantik itu daripada Sue la. Saya juga suka tulisan Sue - bulat-bulat dan sangat kemas - tulisan rough dia pun yang paling cantik.

Paling saya ingat, cita-citanya nak kahwin mat salleh ... dia juga peminat mati keras Fox Mulder siri X-Files itu. Dia juga ramai pen-pal dari luar negara. Ada yang jatuh cinta dengan dia!

Sue adalah seorang penasihat undang-undang di PUNB sekarang. Dan, berbahagia dengan suaminya, Wan, seorang arkitek ... (kombinasi yang ideal, kan?)

Apa yang saya suka tentang Sue?
Dia tak banyak cakap. Dia kelihatan banyak bersetuju dengan saya (ya, saya memang suka mereka yang selalu bersetuju dengan saya!). Sue, kadang-kadang sedikit gila. Tapi, sifat pemalunya pun menebal juga. Sue seorang yang sangat menyokong idea recycle. Semua pun mahu disimpan dan dibuat kraf (dan, saya terikut sama tabiat ini ... yang kemudiannya menjadikan saya seorang hoarder!).


Erm, cukuplah sikit pujian. Tapi, saya memang menyenangi dia. Terima kasih kerana menjadi kawan saya sehingga ke saat ini.

Ju-Y adalah sahabat yang sangat kurang bercakap. Namun, di tahun akhir pengajian, barulah saya mengenali Ju-Y dengan lebih rapat. Banyak perkara yang saya pelajari mengenai Ju-Y. Dan, cerita hidup Ju-Y juga menyebabkan rasa kasih dan kasihan saya melimpah kepadanya. Lebih daripada itu, Ju-Y seorang yang 'sempoi'.

Ju-Y baik dengan seorang lagi sahabat, iaitu Salmah. Melalui Salmah lah, kami mengetahui mengenai seorang Ju-Y, dan kami gembira kerana kami punya kesempatan itu.

Ju-Y pada hari ini adalah seorang isteri kepada suaminya, seorang ibu kepada seorang anak perempuan dan seorang guru di Johor.

Semoga keduanya akan berbahagia di samping keluarga dan rakan-rakan mereka.

Dan, tahukah kamu, mereka berdua ini berkongsi tarikh lahir mereka dengan kejadian yang keterlaluan di heboh-hebohkan ... 9/11 itu? Cool, huh?