Thursday, January 29, 2009

Corat-coret Reunion #1 - Anak kecil itu ...

Ini adalah gambar saya dengan anak saudara kita yang pertama - Syifa, tahun 2000, pada usianya 2 tahun. Ceria sungguh rupanya.

Syifa yang manis dan comel. Pasti ada yang 'cair' melihat senyuman yang berhias lesung pipit itu.

Masa berlalu.

Berlalu.

Dan, terus berlalu.

Saya tidak mengingatinya tapi tetap tidak melupakannya.


Sehinggalah .........






Pada malam reunion itu - Syifa telah membesar menjadi seorang gadis sunti, berumur 11 tahun. Datang bersama ibunya.

Tidak perasankan dia di sisi ibunya yang tidak banyak berubah, sampailah Ma memperkenalkannya kepada kami.

Sudah dewasa rupanya Syifa.

Gambar ini saya ambil secara curi-curi kerana saya tak rasa Syifa mahu wajahnya dipotretkan. Nampak tidak beremosi. Mungkin kerana dia rasa marah dibuat begitu ... Maaf ya





Sebenarnya, kalau ditanya keseluruhan rasa pada malam itu, ia tak ubah seperti pertemuan untuk makan-makan, kerana yang menghadirinya masih sama seperti dulu.

Sisters yang datang memang tidak berubah rupa biar sudah beranak pinak - mungkin yang terkesan penampilan ... Namun, segalanya masih sama. Masih sama seperti 13-14 tahun dulu. Kata Alin - dia sangat berbangga dengan hal yang itu.

TAPI ... kami tidak berkongsi rasa terhadap brothers. Mereka memang berubah! Sangat berubah - fizikal dan penampilan ... Terasa berjumpa rakan-rakan baru pula rasanya. Hoh!

Itu cerita lain kalilah ...

50 comments:

musyaini said...

Macam mana nak berkongsi rasa... Fisha hang ni pemalu sangat kot... awai2 dah balik... Lg pon hg kira macam tuan rumah ngan kepet.. kena la mingle around sikit.. hehehehheh

Kami yang lepak lama sikit dapat la tunggu nak kutuk si Chef Semail tu... Tgk Sariel bdangdut ngan dia... Dapat jugak la ayaq free...
Tp longkai... bukan lagi seperti
yg ku kenali.. dah jadi pemalu gitu... walaupun byk kali request utk mengimbau kenangan gunung tebu dgn lagu 'spoong'.

Tapi esoknya tekak aku sakit sikit pasai kena bersembang kuat2... Next time kita buat kat teganu plak la... Ustat Spie leh tolong cari tempat kat dalam kusza tu

Anonymous said...

Fisha, Syifa dah lain rupanya ke? Sbb nampak pose dari sisi aje

Rozaimi Bin Mohd Said said...

aku rasa budak lelaki pun tak berubah fizikalnya...kalau ijai yang kau maksudkan wahai fisha...dia memang macam tu dari dulu lagi...hahaha

Pijat-Pijat said...

Musyai:
Ya Musyai ... aku x dapat mengikis rasa malu itu ... hohoh!!

Apa yg korang kutukkan? Citer sket ...

Longkai plak apa cer malu?

Buat kat tganu next time? Songkong!! Tapi ada yg nak pi ka? Hmmmm ...

Ustaz Pie dah nak buat PhD ... dan ka cari tempat? Kat mana hg nak pi kat dalam KUSZA tu?

Aku nak gi check pagar belakang yg koyak tu ada lagi ke tak ... pagar tu le jd jalan naik basikal pi makan kat kedai belakang KUSZA .. kenangan ...

Anonymous @ January 29, 2009 9:53 AM:
Dah 11 tahun .. memang le lain ...

Kepet:
Tak berubah ko kata?
Except Ijai -- Suhaimi makin tegang kulit, Wayne makin kecik mata, Suler makin x nampak pinggang ke depan .. tak berubah sangat le tu ...

Harap nama je la tak berubah ...

Rozaimi Bin Mohd Said said...

suhaimi botox kot...hahaha...wayne baru lepas ngendap anak dara orang, tu yang mata dia tembel tu...suler tu dah abis tarik nafas ari tu, tapi tetap jelas kelihatan

surizalman said...

dah besar rupanya anak ja'a. Baru terasa tuanya aku.......

Alin Ahmad said...

suri: huhuhuhuhuhuhu tua ke?

Pijat-Pijat said...

Suri:
Tu le .. Ja'a tak lama lagi dah nak dpt menantu ... kita2 ni nak jadi menantu sapa pun tak tentu lagi ... huhu ...

Ye, kamu itu sudah tua.

Alin:
Jgn worry .. kita masih muda .. remember the 'look on that day"?

surizalman said...

Nak kata tua sangat tu takde la. Tapi kalau anak dah masuk sekolah, terasa dah lain la sikit

Dulu masa kat U asyik duk fikir nak seronok je tapi zaman tu dah berlalu.

Dah bergelar ibu bapa ni, baru la terasa peritnya mak ayah kita dulu nak besarkan dan bentuk anak-anak.

Betul la kata orang, anak-anak skrg suka order je, tapi betapa susahnya org tua mencari rezeki, kebanyakan anak-anak sekarang dah macam tak pandai nak tanya kan ?

Apa2pun, pantas sungguh masa berlalu...
10 tahun dulu kita kat U,10 tahun lagi umur dah lebih 40.

Cukup ke amalan yang kita ada ni sbg bekalan sebelum kita dijemput kembali ke sana .....

Pijat-Pijat said...

Huhhuhuhuhuuhuh ... insap! insap!

Sepohon kayu daunnya rendang ... huhu...

ustazshafiee said...

kalau nak buat reunion kat trganu pun ok. nak bercuti dgn famili pun ok. rumah rehat banyak kat sini. macam cendawan tumbuhnya.. setakat jumlah 1st batch kita, rasanya penempatan cukup. kalau nak duk resort pun banyak kat sekitar ni. cuma duit la up sikit.

kalau nak sewa hostel kat kusza pun boleh... amacam?

Zaidi Al-Kashafi said...

Bagus juga tu kalau dapat buat reunion kat Terengganu especially di kampus KUSZA. Boleh mengimbau kenangan lalu semasa mengaji di sana dan jumpa life partner there. Dah 7 tahun saya tak pergi ke Kuala Terengganu. Tentu dah banyak berubah.

Alin Ahmad said...

Fisha : huhuhuhuhuhu...remember..remember...n will always remember..ahaksss...

Ustaz & Kasyap:
alamak...idea reunion kat trg tu alin sokong. no hal...bole gak g shopping kat kedai pasar payang nun..hehehhehe...tapi yg tak syok tu..tak yah la g kat KUSZA tu beb...banyak yg tak best dr yg best.
seingat alin yg best cume kawan2 n lecturer2 jer...yg lain tu suma tak best!

nonie said...

Kak Lin, ni mesti kes fobia nak tengok hostel tu kan...la ni dh cantik lah....untung budak sekarang ni...tak mcm kita dulu..rase2 mcm kita kena jd kontraktor dok potong lalang kat padang belakang kan...hehehe...

Alin Ahmad said...

Nonie : tu la pasal...pobia segalanyer la kat sana hhehehehhehhehe. Nape tak dtg reunion? nak kena rotan niii...

musyaini said...

hmmm... lepak hostel kusza.. mmg menarik.. tp laki pompuan tak leh dok sekali tmpt la... reunion sejenis la plak... tp kalu ada accomodation dlm kusza tu baru betul2 mengimbau kenangan tu... pastu buat petandingan law-irk..perrghhh law menang macam biasa la.. wakakakakak peace!!

Ayue said...

korang,

ada aktiviti yer after ramai dah balik...ni aku nak blam alin n fisha arrghh....sibuk nak balik awal!!!

actually, malam tu tak berapa borak sgt dgn geng brothers...after many years tak jumpa...sket sket jer..

ada buat reunion lagi ni..


Ayue

Pijat-Pijat said...

Pie:
Ye, resort melambak ... kita charter pulau kapas pun orait gak ... lagi best ...

"kalau nak sewa hostel kat kusza pun boleh... amacam?"

-- wa, boleh ye? canteek gak tu ..

Pijat-Pijat said...

Kasyap:
Haik .. berubah nada nampak? Hari tu apasal ko beriya2 x nak pegi reunion kat Rebung tu? Aku sampai hari ni pening pikirkan kau, tahu? Kalau kau pergi, musti aku nak request satu lagu nasyid cam masa ko nyanyi kat DKU waktu 1st AGM MSRC UIA_KUSZA tu ...

Pijat-Pijat said...

Alin:
Bagus ... don't you dare to forget that!

Eh, orait wat buat kat KUSZA ... u should by now forget and forgive what happened there ... kan orang kata kemaafan itu dendam yang terindah?

Pijat-Pijat said...

Nonie:
Alin tak fobia ... cuma dia tak boleh melupakan kekejaman yang berlaku ... ibarat trauma kanak-kanak Palestine terhadap perang lagaknya! Bukan kemahuan fikirannya .. itu yang patut kita fahami secara psikologinya ... hahaha

Alin -- rotan kan dia ni .. biase! Tak cukup rotan, sebat dengan cemeti sekali!

Pijat-Pijat said...

musyai:
alah, ko + sha ok la lepak sehostel ... ja'a + ma pun bleh, nisa + sham pun ok ... kitaorang je tak leh ...

NI pehal nak lawan2 IRK-LAW ni? Ko ada never ending story ke pasal bebudak IRK nih? Story la sini kalau tak pueh hati ... panas haku!

Pijat-Pijat said...

Ayue:
Eh, hallo .... kita ni kenangkan sbb bwk bini orang je tau ... kalau x, aku stay kat rebung tu sampai rebung tukar jadi buluh pun takde hal punya!

Rozaimi Bin Mohd Said said...

alaaa musyai...kat rumah dah dok sekali, takkan berpisah sehari dua pun tak leh kot? bak kata saril, DI BAWAH KETIAK ISTERI...kuang...kuang...kuang

Alin Ahmad said...

Fisha :kemaafan dendam yg terindah...walla weii...den tak tahu la...den memang tak suka nak ingat apa yg terjadi di trg nun..sungguh diriku tak suka..ahaksss..

Ayue : bole ayue nak blame kitaorg?hmmm...konpius. Fisha, bukan ke kita dah kidnap ayue d whole day...sure2 la nak kena pulangkan cecepat kan..kang Jit tak bg kita kawan kang...kang..kang...huhuhhuhu

U all...reunion kat ganu aku sokong as long as bukan berdekatan ngan Kusza hahhahahahahha

nonie said...

Fisha + kak lin: sori aaa..hari tu ada masalah besar sgt yang xdpt nak dielakkan...so, nonie n fazli (kabu) mintak sori sgt2...kitorang tunggu 2nd reunion..tolong la jgn rotan kami, tapi belanje KFC ok gak...kihkihkih...

Pijat-Pijat said...

Alin:
"U all...reunion kat ganu aku sokong as long as bukan berdekatan ngan Kusza hahhahahahahha"

you don't have the idea what happen to gong badak now, do you?

Pijat-Pijat said...

Noni:
"tolong la jgn rotan kami, tapi belanje KFC ok gak...kihkihkih..."

hoi ... makan KFC pulak! ni buatkan aku nak bg rotan balak ni ... org tgh boikot2 ... benda tu kau nak makan ...

la ni RADIX dah ada RADIX FRIED CHICKEN ... ada seketoi kat sg petani ... pi la cuba .. sedap woo ... sokonglah industri tempatan! - Iklan penaja.

nonie said...

Fisha, aku dh pernah p dh..tapi frust giler..dok dtg jauh2 tup2 kul 2.30 seketoi ayam pun takdak...nyesal sungguh ler...tunggu hang masakkan lah...

Ayue said...

2nd reunion kat Tganu? uihh..menarik tu..dah lama rasanya tak ker Na Na Na Na Ganu kiterrr...

bad memory kat T'ganu? rasanya tak la jugak..especially bila dah lama tinggalkan T'ganu..jadi kenangan kinda sweet n funny..pasaraya Hock Kee Seng jadi kenangan best jgk sekarang ni..

bila? bila tu?

uik,,betul ker budak second batch dah buat few time gathering? dasat jugak kan..

shariza said...

Fisha:

Buat kat Ganu ok gak. Pas tu buat dinner kat Cafe KUSZA. hehehe.

Anyway, mlm tu seronok le. tp tak puas nak bersembang lama2 coz kepala sakit menimbulkan ketidakselesaan. Teringin nak sembang lama2. takpa lain kita enjoy!!!!!

shariza said...

Fisha:

Talking about Syifa. Dia penat la. siang Ma kata dia ada bengkel apa tah. Ma nak amik gambar dia mlm tu pun Syifa ngelak. malas ler bdn dah letih, kena teman Ibu dia plak. Abah dia kan tak dpt dtg. Tp Eija respect Ma, sanggup dtg drive sendirian ditemani Syifa yg menjadi nadi kekuatannya. LIFE MUST GO ON.

Zaidi Al-Kashafi said...

Fisha, Kasyap:
Nada kena berubah, kalau sama nanti bosan lah pulak. Hari tu aku beriya-iya tak nak pergi ke reunion kat Rebung tu kerana aku balik ke kampung. Maafkan aku kerana telah membuatkan engkau sampai hari ni pening pikirkan aku. Aku tahu itu. Kalau aku pergi ke Rebung hari tu, aku mesti berduet nyanyi lagu nasyid dengan Suler atau Longkai atau Alfian, Ustaz Shafie, Norazman dan Nakabu ketuk gendang.

Kalau tak silap aku, nama penuh dak syifa tu Khairatul Syifa.

Pijat-Pijat said...

Ayue:
Ye, spepatutnya kenangan buruk kat KUSZA tu jadi yang indah dan menarik ... masalahnya Alin refuse to do so. She's in denial.

Mengikut teori social-psychology, motif psikologi itu yg sebenarnya membuatkan dia berperasaan demikian. Tiada motif lain. Kalau ada sesiapa yg boleh menukar psyche dia, maka mungkin dia akan berubah pandang.

Fuhhh ... haih!

Pijat-Pijat said...

Eija:
That's why I tak tgkp gambar dia direct, sure la dia tak nak. Dah jadi dara sunti, mesti ada perasaan tak best ikut mak gi jenjalan ...

"Syifa yg menjadi nadi kekuatannya" - pergh ... ayat ... hehehe .. cam rancangan Agro Pelancongan kat TV1 tu ... haahah

Pijat-Pijat said...

Kasyaf:
Cakap la kau tak leh pegi, sbb kau kena balik kg. Kau tau tak betapa ramai yg terkesan dengan nada kau yang seolah2 mahu memboikot reunion itu sama seperti kita memboikot Israel waktu sekarang? Dan, membuatkan kami ada membuat remark: "Kasyap tu memang macam tu ... pelik sikit. Dr dulu lagi ..."

Ha, kan menimbulkan kesimpulan yang tak baik tu?

Bak kata P.Ramlee: "Cakap biag teghang!"

Ahli nasyid yg di'mention' tu semua takde except si Suler tu ... tp ok wat ... lama x dgr ko nasyid ...

"Kalau tak silap aku, nama penuh dak syifa tu Khairatul Syifa." -- betul la tu KHAIRATUL SYIFA KHAIRU AZAHA ..

Alin Ahmad said...

Fisha & Ayue : well...wat to do...huhuhuhuhuhu

Rozaimi Bin Mohd Said said...

Fisha, si alin tu dilahirkan sebegitu rupa...so, tak de maknanya kalau ada usaha untuk psycho dia...lama dah aku kenal budak ni dari zaman dia beringus lagi...hehehe

shariza said...

Fisha:

Ayat biaq power. hehehe. Ada makna ayat Eija ni. Bila Ma cite kat Eija pasal Jaa tu, rasa geram pun ada, marah pun ada. tak tau nak ckp. harap2 dapat berlaku adil utk kedua-dua isteri dgn ilmu agama yg dia ada tu.

Zaidi Al-Kashafi said...

Fisha, aku tak tau nak habaq lagu mana biaq teghang, tapi biaq pi lah apa oghang nak kata pun. Aku tetap dengan caraku.

Batch kita (UIAM-KUSZA First Batch) semuanya ada berapa orang?

Alin Ahmad said...

Caypet : walla wei..bukan ke masa aku kenal ko masa tu aku dah lawo sikit..tak berhingus ...huhuhuhuhuhuu

Pijat-Pijat said...

Kasyap:
"Fisha, aku tak tau nak habaq lagu mana biaq teghang, tapi biaq pi lah apa oghang nak kata pun. Aku tetap dengan caraku"

Lorrr ... habag je la ... kengkawan, aku ada hal kat kg, x leh attend ... crystal!

Takpe, yg dah jadi, dah jadi. Lupakan saja ...

"Batch kita (UIAM-KUSZA First Batch) semuanya ada berapa orang?"

Kalau campur dgn yg lari, yg quit, yg buat kes, semuanya ada 118 orang ...50 budak LAW and the rest IRK. Sekian dimaklumkan.

Pijat-Pijat said...

Kepet:
Dia dilahirkan begitu?

Dia lahir dulu, pastu kau .. cemana kau lebih mengetahui nih? Musykil ... musykil ... ada cerita yang kami semua tak tau?

Pijat-Pijat said...

Eija:
"Bila Ma cite kat Eija pasal Jaa tu, rasa geram pun ada, marah pun ada. tak tau nak ckp. harap2 dapat berlaku adil utk kedua-dua isteri dgn ilmu agama yg dia ada tu"

Emm .. maksudnya cerita ni dah tersebar luas la ye? Hmmmm ...

Untung Ma ... moga2 dpt payung mas nanti .. huhu

Pijat-Pijat said...

Alin:
"bukan ke masa aku kenal ko masa tu aku dah lawo sikit..tak berhingus ..."

Bukan tak berhingus, tp hingusnya kering melepet kat pipi .. ewwwww!

Alin Ahmad said...

Fisha : Fisha jaaahaaaattttt!!!!huhuhhuhuhu

Zaidi Al-Kashafi said...

Pisha,

Thanks for the info. Ramai juga ye. Aku agak 65% daripada batch kita berasal dari pantai timur. hinggakan aku terikut-ikut dialect diorang, tapi tak jadi sangat. Any comment?

Rozaimi Bin Mohd Said said...

Bak kata fisha..."Untung Ma ... moga2 dpt payung mas nanti .. huhu"

bak kata aku..."ada sapa-sapa lagi nak payung mas?"...hehehe

Ayue said...

dalam banyak2 benda yg tak suka kat KUSZA n still tak suka ada jugak....KUCING...nampak kucing tingat kucing kat dewan makan..

tak suka! tak suka!

tapi..alin lagi dasat la..

ala alin..kat sana ok apa..banyak pengalaman menarik laa..selain kucing laaa

Alin Ahmad said...

Ayue : alin lak ingat kucing ingat Dr Shimah..hahahahhahahhahahaha