Monday, December 15, 2008

Siri berani mati: Kisah Telnet - Incik Kepet.

Ketika masih tiada idea untuk menulis dengan penuh keterujaan, saya teringat kisah yang telah diemelkan kepada saya oleh Incik Kepet. He's my savior, I must say! Phewww!

Mulanya saya dah berjanji dengannya untuk menokok tambah cerita ini supaya menjadi lebih sensasi dan juicy. Tetapi, disebabkan keratan cerita ini sudah lebih dari mencukupi, maka, saya siarkan seperti apa yang tertulis tanpa sebarang perubahan.


Dan, berikut adalah catatan Incik Kepet mengenai cerita ini ...

Seperti yang dijanjikan...ini dia...jeng...jeng...jeng...

bila aku baca balik keratan majalah pasal "cinta" aku kat telnet ni, baru aku ingat actually how it went...user id aku kat telnet was zack tapi untuk tujuan "cinta" tu aku menyamar nama fahmi... and ken

apa fahmi? sebab masa aku tengah mengayat awek ni, dia tanya nama aku apa, masa tu dengan longkai tengah buat kerja and we looked around and saw fahmi (khazali)...itu yang terus bagi nama fahmi tu but aku tak lah jahat sangat nak merosakkan nama si fahmi tu, itu pasal aku kata aku asal dari negeri sembilan...

aku kantoi sebab masa aku ngan longkai borak2 kat bilik longkai, si zamri ada sekali...rupa2nya, si zamri ni baik ngan awek tu...so, apa lagi terus si zamri suruh awek tu lupakan "fahmi"...hasil siasatan yang awek tu buat ngan budak pompuan batch kita menunjukkan yang fahmi sebenarnya berasal dari penang dan zamri seremban ni hanyalah watak fictitous...so, dalam keratan majalah tu, "senior yang dianggap macam abg sendiri" and "abang Z" tu was zamri and "fahmi" tu ialah aku...masa dah kantoi tu lepas2 tu, si zamri ada bagitau fahmi pasal aku pinjam nama dia, tapi dia kata itu bukan dia...hehehe...aku sonyap ajolah...

The skleton is out of closet. Yada .. yada ...

Ada sesiapa yang nak buat pengakuan berani mati sebegini?

20 comments:

alin said...

caypet : wah terrer gak ko ekkk..caya la..

fisha : teringat kisah cinta u ngan junior kita dulu tu... ala citer yg u post bulan mei ke june tu...kuikuikuikui....teruk ekkk kita masa tu. but good la coz, that junior kerek giler ngan kita2 kan.

Zaidi Al-Kashafi said...

Pichot, aku pun pernah ada pengalaman, pada mulanya aku saja berchatting dengan ex-student KUSZA tu melalui telnet bbs, lama-kelamaan jatuh cinta lah pulak, dan kini dia sudah jadi isteri aku.

surizalman said...

kasyaf,

aku mmg tak leh lupa apa kau buat kat shahir masa chatting kat lab komputer tu.

Kalau ko masih ingat la.....

shariza said...

Kasyaf:

oooo. bercinta melalui telnet la.

Fisha & K. Lin:

Kalau tak silap Eija la, budak yang korang kenakan tu pun rasanya kahwin ngan org yg dia selalu chit chat kat internet kan.

Anyway ada good & badnya chit chat or bertelnet. ada yg berakhir dengan happy cam Kasyaf tu but ada gak berakhir ngan sedih dan sadusnya. cam budak yg terkena ni la. hehehe

Zaidi Al-Kashafi said...

Surizalman: Aku masih ingat lagi pada masa itu aku pinjam id telnet Budiey iaitu "Fitra". Chatting dalam telnet dengan penuh romantik lagi. Pada hal Shahir tak tahu bahawa "Fitra" itu duduk sebelah Shahir saja.

Eija: Yes, kami berkenalan, bersahabat dan bercinta melalui telnet. Dalam menjalinkan hubungan, keikhlasan dan kejujuran itu penting.

Fisha: Siapakah insan yang telah dikenakan itu? boleh reveal identity dia tak?

Terus terang saya katakan bahawa saya pun pernah terkena dan mengenakan orang lain juga gara-gara telnet.

Pijat-Pijat said...

Alin:
Yes, those were good ol' days .. hahaha .. aku sangat sukaaaa!

Eija:
Kekayaan, kebahagiaan terletak di tangan bapak ... hahahaha

Suri:
Terlibat jugak?

Kasyaf:
Shahir terkena? Uikkss ... hehehe ... Tu la, tenet2 satu lab ni perlukan pengetahuan yg mantop, skill yg tinggi .. baru x terkena ...

Aku ... x penah kena. Kenakan orang, sokmo. Hahahah

Siapa org tu? Ko carilah sendiri kat arkib lama2 tu ... Malas aku nak citer

shariza said...

Fisha:

I don't understand la. But for me kaya camana pun tak menjamin kebahagiaan.Yang penting kaya hati.

Kashaf:

Setuju bangat tu. Dalam hal perhubungan ni tak kiralah dlm rumahtangga atau persahabatan kejujuran paling penting walau berpisah jauh beribu batu. Hati itu penting. sbb tulah sesibuk camanapun, kite sume ttp cari blog fisha. Betul tak?

Pijat-Pijat said...

Eija ni ... tu kan dialog dr citer Ahmad Albab ... buat lawak sendal sikit ....

U al cr blog I ke? Ohhhh .. terharunya!! (^_*)

shariza said...

Fisha:

ooooooooo. Ish tak ingat plak skrip tu. To be honest this is the only blog yg I pernah masuk chat coz of quite busy nak menyibuk tgk blog org. Tgh sakit kapla la ni. nak kira bonus....bonus..... staff dah bertambah. money come. money come.plsssssss

Pijat-Pijat said...

Wah .. dok kira bonus ...

Apa kata Eija top up sikit utk re-union ni .. so that dapat la kita private room even jumlah kita2 ni x berapa nak cukup ni ...

Ada lebih tak? Hehehehehehe

ct said...

Fisha : "makan pijat2... tido pijat2...kena gigit dek pijat2...hidup pijat2...."

buyie said...

As for me aku tak de le experience sangat ngan telnet ni...

Aku ingat bujek pon ada experience ngan telnet ni...setahu aku pernah ada satu mamat badan besar lapan kali ganda daripada dia nak bantai dia sebabkan telnet...

Aku tak tahu sangat what was going on...bujek knows better..huhu

shariza said...

Fisha:

tgk la dulu hehehe. Tahun depan ekonomi akan slow. so kena simpan duit maaaaaa. ada 5 staff nak byr gaji. hari ni dalam Malaysian Bar website kan dah ada law firm retrenching their staffs.

Anyway, dah bg more than RM60 kat kepet. cukupla buat sementara waktu ni.

surizalman said...

Aku pun tak biasa dengan benda telnet irc apakebende dulu.
Kira macam tikus tengok besi je la
Tapi la ni baru faham lepas terjun bidang IT ni...

Kalau tengok kat Cyber Cafe skrng budak2 lingkungan 12 ke 20 thn duk asyik kemaruk chatting je. Macam2 chat room dah boleh guna la ni tak macam masa kita dulu.

shariza said...

Suri:

Setuju tu. Jgn kata budak2 umur tu anak2 Eija yg umur 3 & 4 tahun pun dah pandai on & off computer. Pas tu siap tahu pulak klik games online. Nowadays punya budak their exposure very wide kan?

Tadika skrg one of the subject is Junior IT. Eija dulu mengenal komputer masa umur 11 tahun.Perisian masa tu wordstar.Skrg ni tgk le. mcm2 kan.

ita said...

btul la eija..bdak skrg 4, 5 tahun dah expose dgn komp...

Anonymous said...

apa nama firm ija?

Pijat-Pijat said...

Ini zaman mereka ... zaman kita dulu pun, bukan semua yg ada pengalaman telnet bbs tu ... kira, sesapa yg involve dgn benda tu savvy gila la ...

Firm Eija tu rasanya AB Teoh & Shariza ...

ita said...

ingat zaman giler dgn telnet tu..mmg klakar..stiap kali abis klas,ada lapang mmg ramai gene2 kita masuk lab..kihkihkih...sanggup habiskan ms brjam2 tu..lupa sgala lapar n dahaga...

shariza said...

Fisha:

Betul. 10 markah.