Tuesday, December 30, 2008

Friend or Foe: MOHD SAIFUDIN ABDUL KARIM

Saya dan Saifudin ni samalah macam cerita Kepet dengan Salmah, Ikin dan Yong. Tak banyak yang saya tahu pasal Saifudin ni - melainkan dia ambil law dan, the fact dia berasal dari Pahang.

Pernah tak kamu melihat seseorang, dan tiba-tiba kamu berasa belas (kasihan) kepada dia?

Saya pernah. Dan, itu berlaku apabila saya melihat Saifudin. Saya tak tahu kenapa. Paling ingat, apabila saya melihat dia membeli roti di Koop KUSZA tu. Beli roti pun nak kasihan, kamu mungkin bertanya. Tapi, tak tahulah ... itu yang saya rasa. The whole him - cara dia, body language dia ... saya rasa belas. Saya ni tinggi emphaty nya, kamu tahu! Ini bukan menghina. Tapi ... ish, tak tau nak cakap la .. but for sure, ia bukan pandangan menghina!

Masa tu kebetulan saya ke koop dengan Jah (kak Joh). Dan, selepas keluar dari koop, saya ceritakan perihal itu kepada Jah. Dia senyum saja. Lepas tu dia jadikan modal usik saya dengan Saifudin. Sungguh tidak mature! Huh.

Dan, bila dikenang-kenang, saya memang mengalami apa yang Kepet alami itu .. bukan setakat di KUSZA .. tapi sehinggalah tamat UIA tu. I keep wondering, macam mana la dia tu kalau saya mengenalinya ... hmmmm ...

Dan, sampai sekarang saya tidak mengetahui apa-apa tentang dia. Kamu semua, tahu? Rakan-rakan lelaki yang lain, kamu berkawan tak dengan budak Saifudin ni?

Saya hanya ada gambar dari majalah kita sahaja ... dan inilah dia.



Dan, disebabkan saya tak pernah berurusan dengan dia, maka dia takkan pernah jadi foe. Tapi, nak kata friend pun ... macam tak kena. Tapi, tak pa lah, disebabkan saya dan dia sama batch, saya gelarkan dia kawan se-batch. Boleh begitu?

Saifudin, walau di manapun kamu berada, saya doakan kamu berbahagia dengan kehidupan kamu selamanya. Kamu akan saya kenang kerana kamu pernah berada di dalam fragmen cerita hidup saya.


Pijat-Pijat:
Sekurang-kurangnya saya masih boleh bercerita tentang setiap seseorang daripada kamu. Itu tandanya kamu semua sentiasa di ingatan saya. Kamu gembira tak dengan hal itu?

25 comments:

surizalman said...

Kalau tak silap, pudin skrg lecturer kat satu kolej. Lupa lak apa nama kolej tu....

Pijat-Pijat said...

lecturer? whoaaa ... amazing ... judging from his character then ... hmmm ...

surizalman said...

Kdg2 character seseorang tu susah kita nak nilai...

Cth fisha la dari seorang pendiam la ni jadi lecturer...

Halim dari seorang yang tak bising skrg dah jadi pegawai penerangan yayasan lagi......

p/s Fisha mesti satu ofis dengan ahmad faiz yaakub la ni kan????

Pijat-Pijat said...

Suri:
Den pendiam? Hahahahahaha ... gelak lagi ... hahahaahah ... tak pe, kuterima pujian itu .. hahahahaah ...

Betul la tu .. character kdg2 susah nak nilai ...

Tak, opis kami lain2 .. tapi satu fakulti :p

Faiz tu la ni cuti belajar buat PhD kat UKM. Cemana kenai dia?

surizalman said...

agak je la sbb duk jumpa dulu tak pernah dengar pun suare.....

Faiz tu kenal la sbb ex-UIA kan...

Alin Ahmad said...

Fisha : Nak komen gak la :-)

Shaifudin ni bagi alin la kan...so, pendiam n macam dia create dunia dia sendiri.Alin ada gak senyum kat dia bila berselisih jalan, selalunya dia akn tunduk jer. pastu maleh la nak senyum lagi..

Pernah alin dok terfikir, macam mana bila habis belajar n nak keje..pastu amik law plak tu..ye la kan, judicial notice, budak law ni kan kena at least agressive, coz keje ngan masyarakat.

Bila kat gombak, alin tak pernah nampak dia lagi... n surprisenyer alin masa tu, dia couple ngan junior kita yg cun la gak. tak ingat nama sister tu....Dalam hati, alin kata, terer gak mamat ni..hehehhehehe

Suri: Betul kata Suri, Kdg2 character seseorang tu susah kita nak nilai...

Pijat-Pijat said...

Suri:
Dulu2 biasa la, kurang sket proses socialization tu ... tu yg nmpk cam senyap tu ...

Ye, faiz ex-uia ... tp x sangka u kenai dia ...

Alin:
Wah, kiranya Pudin ni quiet2 tapioca la ... dasat ...

Tu la kan ... org pesan .. don't assume .. later u make ass out of u and me ... hehehehe ...

Alin Ahmad said...

Fisha : tu laa... hehehehhehehe

shana said...

"Dalam hati, alin kata, terer gak mamat ni..hehehhehehe"

I totally agree Mamat ni mmg terer sampai berjaya mencuri komen K lin!!! Amboi k lin begitu menarik n detail komen anda tentang jejaka bernama Saifudin ini!!! Ade pe2 ke di sebaliks pendedahan bermakna ini ahakkks :-)

Pijat-Pijat said...

Shana:
Wakakaka .. terpikir begitu sekali kau ye ...

Tapi betul la ... agaknya Pudin ni misteri nusantara ... dan K.Lin pon memang suka misteri2 nih ...

hahaahaha ..

Silakan jawab wahai K. Lin ...

Alin Ahmad said...

Fisha n Shana : wakakakakakaka korang ni...tak leh la i nak komen lebih2 sikit ekkk... ade jer idea korang tu... pulas tinga tu kang.Siap nanti masa dinner...huhuhuhuhu

Ikhlas ler.. shaifudin ni kan misteri...sengsorang..muka tu asik la masam jer...sbb kalo dia senyum kan ensem...ahakkkssss

Shaifudin....ampun maaf kalau terasa hati komen i ni...ya ampunnn...

shana said...

Amboi Pichot tadi Pudin dpt terer from kak lin ni dpt ensem plakss...konpius den. Bole caye ke xde pe2 ni... heheheh kalu ade pe2 pon xpe laa we liiiike.... kan pichot kan!!!

yeh yeh kite seme pakai tudung so k lin xleh nak pulas tinga!!!

Zaidi Al-Kashafi said...

Pisha: Apa kau dah kehabisan modal nak nak menulis blog ke? Pasal Pudin ni pun boleh jadi bahan tulisan dan kajian.

Kepet: Kau tak kenal Salmah Asman? Salmah dulu schoolmate aku semasa di Maahad Johor. Sekejap je kat Maahad Johor dah pergi ke Matrik UIA. Yang aku pasal Salmah tu diaanak peneroka felda macam aku. Tapi dia Felda Penggeli Timur Kota Tinggi, aku felda Kahang Timur Kluang. Salmah Asman tu sekolah di Sekolah Arab Bandar Tenggara.

Pijat-Pijat said...

Wei KAsyaf .. nama pon sepanjang jalan kenangan .. musti la aku mau tulis pasai semua kenangan ... jgn bimbang ... pasai hang pun aku akan tulis nanti .. tungguuuuu!!!

hang pun bakal jadi bahan tulisan dan kajian tau ...

Buhairi@buyie said...

Pudin ?

Ermmm... he is such a good person. Jadi housematte aku masa kami menyewa kat perumahan gong badak bersama-sama ngan Penang, Kabu, Ijam dan Majoi. Pudin seorang kawan yang tak pernah nak menyusahkan orang. As for me, dia bukan la pendiam sangat... cuma tak senang nak gelak...

Apa yang aku tahu, Pudin banyak jasa pada aku.

Yang aku tak leh lupa : AKU PINJAM BAJU PUDIN MASA FIRST DATE NGAN AWEK AKU (SEKARANG WIFE AKU )

TO PUDIN : JASAMU DIKENANG!

Pijat-Pijat said...

Buyie:
Ooo .. dia x jenis senang gelak? Patut la ...

Sapa isteri mu itu sebenarnya? Budak KUSZA ke?

buyie said...

Bukan budak Kusza..tapi UIA gombak...amik Psychology...

Aku kenal dia kat kelas BM kat UIA tu..Longkai pon kenal dia

Anyway u can see my family's photo Here

Kalau ada masa tengok aku punya photo stream kat sini

Nasib ada Pudin masa berdating...mungkin sebabkan baju dia aku kelihatan sedikit hensem daripada biasa

Wahkakak

Rozaimi Bin Mohd Said said...

Pudin ni boleh join group bersembang tapi dia lebih kepada pendengar setia...tak banyak cakap...dulu kitorang samakan dia ngan satu lecturer law, nama dia asghar ali, suaminya farheen...bagi kitorang pudin tu dah macam adik asghar la kiranya

Buhairi@buyie said...

Dengar cerita dia dah kawin ek Pet?

Rozaimi Bin Mohd Said said...

pudin kawin dah

shariza said...

Fisha:

Pudin mmg susah nak gelak. tapi Eija tak leh lupa senyumannya. Manis gitu. Orang yg susah senyum & gelak bila senyum. Aduh semacam gitu.Tp percayalah senyumannya manis.

ajako said...

Buyie,
hang ada kursus kat de palma ampang kan 22-24 dec lps? aku ingat bilik kursus kite sblh2 kut.

Pudin misteri=yes, Pudin adik Asgar=yes, Pudin dah kawen=yes, Pudin pendiam=? kitorg ok jer kwn ngan dia. still calling2 aper skang.

buyie said...

la AJAK!

Dah tahu aku kat sana bukan nak tegur ke... apa ke....

Aku ada bengkel 21-23 kat de PALMA tuh...

Alin Ahmad said...

Sebut pasal Dr Asghar Ali n Mdm Farheen, adalah selalu nampak kat UIA. Wonders la macam mana diaorang bole nampak muda n macam tak berubah sejak dulu. Just Dr Asghar Ali punye rambut jer yg dah ada uban. Masa kat library nak gak tegur n tanya apa rahsia mdm Farheen, tp malu le plak...

wank said...

Update on pudin...
Dia kerja kat Kolej Islam Kat Kuantan...
No. tel dia :0176722680.